Kraakbeenschade knie

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785210

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Wat is kraakbeenletsel aan de knie?

Kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Als het kraakbeen in uw knie beschadigd raakt of verdwijnt, kan het gewricht minder soepel bewegen en wordt het stijf en pijnlijk. Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen, daardoor zal bij beschadiging veelal een operatieve behandeling nodig zijn.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij kraakbeenschade aan de knie:

  • Pijn en stijfheid in de knie.
  • De knie kan dik worden
  • De beweeglijkheid van de knie wordt minder
  • Indien een stukje kraakbeen los is geraakt, kan dit slot- of instabiliteitsklachten veroorzaken

Diagnose van kraakbeenschade aan de knie

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms is een röntgenfoto nodig, waarop de ernst van de kraakbeenschade aan de knie vastgesteld kan worden. Bijna altijd is een MRI-scan nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.

Behandeling

Wanneer u kraakbeenschade heeft, kan een OATS plastiek een goede optie zijn. Tijdens de operatie wordt het beschadigde deel van het kraakbeen samen met het onderliggende bot verwijderd. Uit een ander deel van de knie, daar waar u het niet nodig heeft, wordt een gezond stukje bot met kraakbeen gehaald. Deze wordt ingebracht op de plek met de beschadiging.

Veelgestelde vragen

Haal alvast de juiste hulpmiddelen in huis voor na de operatie, zoals krukken. Bereid uw lichaam voor door (tijdelijk) te stoppen met roken.

Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om te blijven bewegen voor de operatie. Door uw spieren en conditie goed te trainen, ervaart u het herstel straks als minder zwaar.

Na het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan stuurt de arts opnieuw zijn bevindingen naar uw huisarts. Bij langdurige trajecten doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

De meeste onderzoeken kunnen we op de kliniek uitvoeren. Soms zijn er bijvoorbeeld al röntgenfoto’s voorhanden elders of op verzoek van uw huisarts gemaakt. 

Wij werken nauw samen met diverse fysiopraktijken in het land naar wie we u kunnen doorverwijzen. Wilt u liever naar een fysiotherapeut bij u in de buurt? Ook dat kan natuurlijk.

Wij hebben geen lange wachttijden, Bij Xpert Clinics Orthopedie wordt u altijd snel geholpen. Vaak kunt u al dezelfde week terecht. Kijk hier voor de actuele wachttijden

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 05 Plan een intake